פסוריאזיס היא מחלת עור המופיעה אצל 3% מהאוכלוסייה, שכיחותה בקרב שני המינים זהה ומופיעה בין הגילאים 20 ל-40 ,אע"פ שיכולה להופיע בכל גיל.בארץ סובלים מהמחלה כ-100000 איש.
פסוריאזיס אינה מדבקת ואינה מסוכנת, אך מלווה בגרד באזורים הנגועים ובפגיעה אסתטית.
פסוריאזיס ( ספחת ) היא מחלה אוטואימונית שמאופיינת ע"י שגשוג מואץ של תאי עור מהשכבה הבסיסית באפידרמיס ובנוסף ישנו תהליך דלקתי ופגיעה בתאים, לשם המחשה, בפסוריאזיס תא עור מתחלק כל 3-4 ימים לעומת חודש במצב תקין.
פסוריאזיס – גורמי סיכון
• באופן כללי הסיבה למחלה לא ברורה, אבל ניתן לראות בבירור שיש גורם תורשתי ( אצל כ-30% מהחולים יש קרוב משפחה שסובל גם מהמחלה ).
• מתח נפשי ( סטרס ) גורם להחמרת המחלה ומהווה סיבה להתפרצות.
• דלקת גרון, פציעות עוריות וכוויות שמש.
• נטילת תרופות מסוימות כדוגמת חוסמי ביטא.
פסוריאזיס – צורת הופעה
תפרחת אדומה, מוגבהת וסימטרית המכוסה בקשקשים כסופים.פסוריאזיס מתלקחת ונסוגה לפרקים, לרוב ישנה החמרה בחורף והטבה בקיץ ( בעקבות השפעת השמש הגורמת לייצור ויטמין D הידוע בשל תמיכתו בעור פגום ).
נפוץ לראות פסוריאזיס במרפקים, ברכיים, עור הקרקפת, בשטחי הגפיים, הבטן והגב. בנוסף לא נדיר למצוא פסוריאזיס גם באזורי הקפלים: בית שחי, מתחת לחזה ולישבן, כמו כן, יכול להופיע על הפנים, בכפות הידיים והרגליים ובציפורניים.
• פלאק ( לוחות ) – הצורה הנפוצה ביותר.יכול להופיע בצורה מפושטת, טבעתית ועם מרכז בהיר.
• פסוריאזיס גוטטה – נגעים הדומים לטיפות, מתפשט מהר ומופיע בדר"כ לאחר זיהום.
• פסוריאזיס אינברסה – מופיע באזורי הקפלים, בית השחי, מפשעה ומתחת לחזה.
• פסוריאזיס ארטריטיס – פסוריאזיס המתלווה לבעיות פרקים.
• פסוריאזיס פוסטולר – נגעים המכילים נוזל מוגלתי, נפוץ על גבי כפות הידיים והרגליים
פסוריאזיס – טיפול מערבי
הטיפול מתבסס על משחות מקומיות ותרופות סיסטמיות, העובדות על מערכות שונות בגוף.התרופות, לרוב , מכילות סטרואידים ובעלות השפעה מזיקה על הגוף לטווח הארוך.
בין התרופות ניתן למצוא: משחות סטרואידיות, זפת ( מונע התמיינות של תאים ) וויטמין D בשלל נגזרותיו.במקרים קשים נוטלים תרופות כגון: סטרואידים, ציקלוספורין ואפילו מתותקרסט הנועד לטיפול כימותרפי.
פוטותרפיה ( טיפול באור ) הינה שיטת טיפול נוספת ומתבססת על חשיפה לקרני UVB המופקים באופן מלאכותי. הטיפול נעשה במכונים מורשים, משך הטיפול משתנה משניות בודדות ועד דקות ומומלץ בשלב הראשון של המחלה על 2-3 טיפולים בשבוע.
ים המלח – בים המלח יש ריכוז גבוה של כרום החוסם את הקרניים המזיקות של השמש UVA ומותיר רק את הקרניים המועילות UVB .מומלץ לשהות בים המלח פעמיים בשנה למשך שבועיים.
רפואה סינית – פסוריאזיס
רפואה סינית בוחנת כל מקרה של פסוריאזיס לגופו.לדוג' תפרחת אדומה – מצביע על חום.גרד – מצביע על רוח. קשקשים שופעים – מעידים על לחות וכן הלאה.
לאחר אבחנה יסודית הכוללת : תשאול, אבחנת דופק ולשון ובשילוב אפיוני הפסוריאזיס הספציפיים למטופל- מחליטים על דרך הטיפול.
הטיפול בפסוריאזיס בעזרת רפואה סינית מתבצע ע"י אחת או יותר משיטות הטיפול הבאות : דיקור סיני, צמחי מרפא סיניים, תזונה סינית ובמידת הצורך תרגילי הרפיה כגון צ'י קונג.
הטיפול בפסוריאזיס הוא פנימי, למרות שאת התוצאות רואים על פני העור, לכן האפקט הטיפולי הוא שורשי ונשמר לאורך זמן בניגוד לטיפול המערבי שמתרכז בהעלמת התסמינים ולא בטיפול בגורם המחלה.טיפים לטיפול בבית
• צריכת אלכוהול – מחקרים מראים ששתיית אלכוהול מחמירה פסוריאזיס.
• תרגילי הרפייה – ידוע שסטרס הוא גורם משמעותי אצל כ-40% מחולי הפסוריאזיס, לכן ביצוע של תרגילי הרפייה כגון : צ'י קונג, יוגה, מדיטציה וכו' עשוי להועיל.
• תוספי מזון – לרבים מהחולים בפסוריאזיס יש מחסור בויטמין D, שמן דגים מסוג אומגה 3, ויטמין A ואבץ.
• קיימים בשוק מגוון רב של משחות מקומיות המכילות ויטמינים, שמנים וצמחי מרפא מסוגים שונים, נושא זה הינו אינדיבידואלי.